Oświadczenie w sprawie balonu przy ul. Dojazdowej

Szanowni Mieszkańcy, w związku z nagłym wyłączeniem z użytkowania balonu pneumatycznego przy ul. Dojazdowej na boisku Orlik, informuję o przyczynach jego uszkodzenia oraz o dalszych działaniach związanych z jego ponownym udostępnieniem.
Wczoraj tj. w niedzielę, około godziny 20.00 nastąpiło wyłączenie energii elektrycznej w rejonie Luboń-Lasek. Kilkakrotne włączenia i wyłączenia prądu spowodowały spadek ciśnienia wewnątrz balonu.
➡️Nadzorujący obiekt pracownik LOSIR-u włączył zasilanie z rezerwowego agregatu spalinowego. Jednak ekstremalne warunki pogodowe – bardzo silny i porywisty wiatr, w połączeniu z awarią prądu, uniemożliwiły podniesienie ciśnienia wewnątrz balonu. Skutkiem tego było gwałtowne falowanie powierzchni balonu, a w konsekwencji rozerwanie powierzchni plandeki.
W czasie tego zdarzenia nikt nie korzystał z obiektu. Pragnę zaznaczyć, że zgodnie z procedurami, z chwilą wyłączenia energii elektrycznej, wszyscy użytkownicy są zobligowani do opuszczenia balonu.
➡️Dzisiaj dokonano oględzin uszkodzonej powierzchni i podjęto działania mające na celu jej naprawę. Będzie to możliwe z chwilą poprawy warunków atmosferycznych. Obiekt jest obecnie zamknięty, a treningi lubońskich klubów zostały w miarę możliwości przeniesione na inne boiska na terenie Miasta tj. balon i halę przy ul. Kołłątaja.
Michał Kosiński
Prezes Spółki Losir Sp. z o.o.